Info & Tips

Gepubliceerd op 22-02-2021

Wie is Winand?

Het vroeg een beetje overredingskracht. Iemand die van nature een teamspeler is en niet graag over zichzelf praat zover krijgen dat hij toch zijn verhaal vertelt. Een verhaal over passie en visie.


Gepubliceerd op 15-02-2021

8 tips voor het opstellen van een sterk evacuatieplan

In onze vorige blog las je al over doeltreffende interne noodcommunicatie. Als het ooit tot een noodsituatie komt, maken een waterdichte voorbereiding en goed geïnformeerde medewerkers het verschil.
Je wil hier werk van maken.
Maar hoe pak je dat het best aan? Een evacuatieplan is immers niet enkel het uittekenen van de vluchtwegen.
Het lijst ook op hoe de communicatie verloopt, hoe de huldiensten opgevangen worden en wie de leiding neemt bij een ernstige onverwachte gebeurtenis. Waar moet je allemaal aan denken? 
Deze tips helpen je op weg bij het opstellen van een gedegen ontruimingsplan.

Gepubliceerd op 07-02-2021

Hoe efficiënt is jouw interne noodcommunicatie?

In alle bedrijven en waar wij over de vloer komen is men overtuigd van het belang van een sterke interne (nood)communicatie. Helaas liggen er tussen droom en daad vaak praktische bezwaren… Geen kwestie van slechte wil! Soms zijn er gewoon zo veel factoren waardoor het overzicht verloren gaat. Dat overzicht helpen terugvinden is dan weer onze taak. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Gepubliceerd op 25-01-2021

Dakbranden bij renovatiewerken: niet te vermijden?

De dakbrand die vandaag een week geleden bij Bozar in Brussel uitbrak, triggerde wellicht bij velen de herinnering aan die dakbrand van april 2019 die Parijs zo diep raakte. Gelukkig kon men in Brussel een ramp van deze omvang voorkomen, ook al is de impact voor het unieke Paleis voor Schone Kunsten niet te onderschatten. 

Gepubliceerd op 15-01-2021

Word jij onze nieuwe match?

Steeds meer mensen leren Seekurico kennen. Daarom wil Seekurico jou leren kennen!

Wanneer klikt het tussen ons? Wanneer we voelen dat jij klantvriendelijkheid ook bovenaan plaatst. Als flexibel zijn en toch punctueel voor jou ook vanzelfsprekend is. Wanneer je doorzicht hebt en kwaliteit levert. Als je houdt van open communicatie. Meertaligheid is een absolute plus.

Gepubliceerd op 07-01-2021

Werken met derden

Een preventieadviseur houdt zich lang niet alleen bezig met de veiligheid van de eigen werknemers in een bedrijf of instelling. Daarnaast houdt hij/zij ook met een soort helikopterblik in de gaten hoe veilig het is voor de talrijke bezoekers met uiteenlopende opdrachten. 

Vandaag focussen we op het werken met derden. 

Gepubliceerd op 14-12-2020

Van preventieadvizeur naar preventieadviseur

Deze pandemie en het vaak ontmoedigende jaar 2020 recupereren om onze job in een mooier licht te stellen, zou niet fraai zijn. Dat de hoogdringendheid aan extra ondersteuning en alomtegenwoordige gevoelens van onzekerheid ons de kans hebben gegeven een voelbaar belangrijke rol op te nemen, is anderzijds wel duidelijk.

Gepubliceerd op 08-10-2020

Vader en zoon zitten weer goed

Alles oké op het thuisfront hoor 😉 Het was letterlijk een kwestie van beter zitten deze week, toevallig of niet in de Maand van de Ergonomie.

Misschien heb je de afgelopen tijd ook het comfort op je thuiswerkplek aangepast omdat je nog er nog nooit eerder zo veel uren spendeerde. Simpele aanpassingen kunnen hinder of klachten wegnemen, maar preventie daarvan is natuurlijk de grote aanrader. Iets om door te geven ook aan de jongere generatie die er graag nog wat extra uren beeldscherm bijtelt.

Gepubliceerd op 24-09-2020

Sociale en culturele factoren in arbeidspreventie

Bij een evacuatie gedragen mensen zich niet als moleculen. De parameters die je kan invoeren in je simulatie, maken van de poppetjes op het scherm geen mensen. Mensen helpen elkaar, waardoor een evacuatie tot maar liefst 30% sneller kan lopen, maar panikeren soms ook met mogelijk desastreuze gevolgen. 

Gepubliceerd op 09-09-2020

De nooduitgang als ingang naar een veilig klimaat

Deze foto’s illustreren meer dan de toestand in bedrijf X, een bedrijf in uitbreiding. Ze vertellen een verhaal van ontwikkeling en prioriteiten in een bepaalde fase. Een bedrijf in opstart heeft te maken met kinderziektes.

Gepubliceerd op 25-08-2020

Papa (38) van twee sterft na arbeidsongeval

Krantenkoppen als deze trekken ieders aandacht, om uiteenlopende redenen.

Het menselijke leed raakt ons meteen omdat het niet te overzien is en vooral definitief. In de eerste plaats verandert het de levens van de nabestaanden van de arbeider op slag en voorgoed, maar ook zijn collega’s en het bedrijf zullen dit voor heel lange tijd met zich meedragen.

Gepubliceerd op 31-01-2020

Seekurico in Bilbao

129 bladzijden.

129 bladzijden werden het. Het eindrapport van het onderzoek in een dubbel dodelijk arbeidsongeval.

Op een maandagochtend vertrekken met weinig gegevens om deel uit te maken van een internationaal team. Doel: uitzoeken wat ertoe leidde dat twee arbeiders in Bilbao op tragische wijze hun leven lieten in de job die ze respectievelijk 15 en bijna 30 jaar uitvoerden.

Gepubliceerd op 08-07-2019

Hoe Toneelhuis een doeltreffende evacuatieoefening opzette in samenwerking met Seekurico

 Evacuatieoefeningen zijn veel meer dan verplichte kost wanneer ze efficiënt en doelgericht opgezet zijn. Zelfs in een organisatie met een kundige interne preventieadviseur blijkt dat de ondersteuning door een externe adviseur niet alleen de voorbereiding stroomlijnt, maar ook de uitvoering optimaliseert en bovenal leidt tot een werkbaar document met concrete en haalbare verbetervoorstellen voor alle betrokkenen.

Gepubliceerd op 17-05-2019

Om even bij stil te staan dit weekend... wist je dat...

De tijd om te ontsnappen bij een huisbrand in 60 jaar gedaald is van 30 naar 3 minuten? Zonder rookmelder wordt je ontsnappingstijd met de helft verminderd en resten je slechts 90 seconden om te ontsnappen...

De kans om te ontsnappen is met 90% gedaald! 

Gepubliceerd op 10-05-2019

Preventietool speciaal voor KMO en kleine bedrijven met minder dan 20 werknemers

De wet van 4 augustus 1996 over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk is weinig bekend en wordt weinig toegepast in kleine structuren (KMO’s, …) met minder dan 20 werknemers, waar elk ondernemingshoofd dienst doet als preventieadviseur voor zijn personeel.

Gepubliceerd op 12-03-2019

Proud!Fier!Fiera!Stolz!

Met gepaste trots mogen we bekend maken dat Winand Van Lil,

zaakvoerder van BVBA Seekurico, met glans in het examen tot

'Certified ISO31000 Risk Management Professional'

is geslaagd!


Gepubliceerd op 05-03-2019

New opportunities

On my way to new opportunities!

Gepubliceerd op 02-03-2019

Opvallend veel internationaal bezoek

De laatste tijd krijgt de Seekurico BVBA-website opvallend veel bezoek uit de Verenigde Staten... Zou Mr. Trump op zoek zijn naar een Risk-manager? Of is het daar al te laat voor en zoekt hij een goeie Crisis-manager?

Gepubliceerd op 21-01-2019

Arbeidsinspectie maakt campagnes 2019 bekend, Seekurico helpt bij voorbereiding en opvolging.

(Bron:Prebes)

Zoals elk jaar organiseert de arbeidsinspectie enkele themacampagnes.


Gepubliceerd op 21-12-2018

Naar een samenhangend structureel preventiebeleid op maat van OPEK-Leuven

Op uitnodiging van Infracult mocht ik gisteren samen met Johan Penson de eindpresentatie geven van onze onderzoeksresultaten naar een samenhangend structureel preventiebeleid op maat van de uitdagende culturele site 'OPEK' in Leuven. 

Gepubliceerd op 11-12-2018

Het is altijd fijn

Het is altijd fijn te zien dat je website ook internationale interesse genereert. 

Gepubliceerd op 06-12-2018

Soms is gezond verstand alles wat je nodig hebt...

Gepubliceerd op 11-10-2018

Een tevreden man

Het is altijd een fijn gevoel wanneer én Milieuinspectie én de afdeling Chemische Risico's van Toezicht Welzijn op het werk (Seveso-inspectie) na een uitgebreid inspectiebezoek bij je klant 'aangenaam verrast' en lovend zijn over je werk en de inzet waarmee je je klant ondersteunt.

Gepubliceerd op 16-08-2018

Seekurico, brede ondersteuning door vakspecialisten

Seekurico verzond vandaag de finale versie van een arbeidsongevallenanalyse-rapport uit Bilbao voor een Ierse multinational en startte een nieuw traject Welzijn en Preventie op op de OPEK-site in Leuven, na vorige week een eerste rapport te hebben afgeleverd bij een Halens geitenkaasproducent.

Gepubliceerd op 15-06-2018

OiRA Podiumkunsten beschikbaar in het Nederlands!

FOD Werkgelegenheid en sector Podiumkunsten slaan handen in elkaar en ontwikkelen gratis risicoanalyse-tool!

Gepubliceerd op 26-02-2018

Een stap vooruit om de werkdruk van preventieadviseurs te verlichten

In het kader van de administratieve vereenvoudiging en het afschaffen van bepaalde notificaties aan de Algemene Directie Toezicht welzijn op het werk, schaft het KB van 7 februari 2018 4 meldingsplichten af. 

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!

  Bezig met verzenden...