Info & Tips

Op elk moment mee zijn in preventie en arbeidsveiligheid?

Gepubliceerd op 07-05-2021

“Hoe goed slaap jij tegenwoordig?”

Een vraag als een andere, maar in het kader van arbeidsveiligheid wel een heel belangrijke…
Heb je als manager of preventieadviseur of bedrijfsarts hier al eens naar gepolst bij een werknemer? Wat antwoordde die? En wat is je eigen antwoord trouwens?

Dat een mens tegenwoordig inderdaad een stuk minder rustig slaapt dan vroeger, is niet zo gek. Sinds dat virus ons pad kruiste, ligt de stress voor velen onder ons wel wat hoger. Maar al pre-Covid zorgde onze zoektocht naar een goede nachtrust voor een flink deel van de omzet bij apothekers. Het werd er gewoon niet beter op. Integendeel. ‘Fatigue’, het nooit verdwijnende gevoel van vermoeidheid en sufheid bij mensen met slaaptekort, is één van de meest verspreide ziekten van deze eeuw.

Wij verdiepten ons in de mogelijke gevolgen van slaaptekort op de werkvloer en zagen hierin een serieuze wake-up call.

Gepubliceerd op 30-04-2021

Het nieuwe overtuigen: hoe gedrag duurzaam beïnvloeden

Hoe goed herken jij jezelf in het volgende? Dat je nalaat iets te doen, ook al weet je dat het veel beter zou zijn het niet uit te stellen. De rookmelders ophangen bijvoorbeeld, stoppen met roken, de bandenspanning checken eer je op reis vertrekt, je lederen bank of schoenen behandelen met een beschermende crème, jaarlijks de schoorsteen laten vegen, meer gaan bewegen enz. Effectieve en blijvende gedragsverandering is iets waar we allemaal tegenaan lopen.

Bijzonder frustrerend ook wanneer je als preventieadviseur alles uit de kast haalt om in een onderneming een echte veiligheidscultuur te installeren. Iedereen is mee en knikt, maar de switch naar ander gedrag blijft uit. Lees in deze blog welke technieken je kans op succesvolle gedragswijzigingen aanzienlijk kunnen vergroten.

Gepubliceerd op 22-04-2021

Ontsnappen uit je eigen woning

Brandpreventie en evacuatie liggen bij Seekurico bijna dagelijks op tafel, meestal op grotere schaal voor bedrijven en organisaties. Zijn we daarom net iets gevoeliger aan nieuwsberichten over branden?

Ver-van-je-bednieuws? Altijd, tot het in jouw straat of in je eigen familie gebeurt. Deze wazige foto’s nam ik vanuit mijn slaapkamer- en keukenraam in de nacht van 30 juni vorig jaar toen ik gewekt werd door lawaai op straat. Het huis van mijn overbuur stond in lichterlaaie. Hij was gelukkig niet thuis op dat moment, maar wel binnen enkele uren het huis kwijt waaraan hij jarenlang met eigen handen had gebouwd.

Gepubliceerd op 15-04-2021

Safeguards zijn lifeguards

Onze blog van 25 maart ll. is ongewild zeer actueel. Gisteren werden we gecontacteerd naar aanleiding van het onderzoek naar een dodelijk arbeidsongeval eerder deze week. Het lijkt erop dat het ontbreken van machineafscherming een jongeman van 21 het leven heeft gekost. Zulke safeguards of beter: het gebrek eraan kosten spijtig genoeg vaker levens.

Het deed ons denken aan dit verslag van een onderzoeker van dodelijke arbeidsongevallen.  

Gepubliceerd op 09-04-2021

Werk en gezondheid: zijn sommigen meer gelijk dan anderen?

Met de dagelijkse “cijfers” naast ons bord zijn we allemaal al een tijdje onvermijdelijk meer bezig met onze eigen gezondheid. “Zo lang we maar gezond zijn!” heeft sinds vorig jaar een andere bijklank gekregen. We stellen ons meer vragen naar onze eigen levensverwachting en wat voor ons de wenselijke of aanvaardbare invulling van een lang en gezond leven is.
Op Wereldgezondheidsdag afgelopen woensdag zette de WHO haar streven naar gezondheid voor iedereen in niet mis te verstane bewoordingen in de kijker. Waar economische groei voor velen betere levenscondities en gezondere keuzes mogelijk maakt, groeit ook de kloof met de steeds grotere groep voor wie dit geen evidentie is.
Deze ongelijkheid raakt Seekurico in haar kern: met onze ondersteuning in bedrijven en culturele instellingen willen we net ons steentje bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen.
Recente interessante onderzoeken tonen onweerlegbaar aan hoe groot de impact van je werk op je gezondheid en zelfs levensverwachting is, zelfs in Europa. Zo klinkt het alsof we met z’n allen voor voldongen feiten staan. Is dat echt zo?

Gepubliceerd op 25-03-2021

Waargebeurde verhalen met een rode draad

Preventie is onze core-business. Als preventie-adviseur ben je meestal bezig met het voorkomen van gevaarlijke situaties op de werkvloer. Als auditor en onderzoeker van arbeidsongevallen krijg je soms wel andere situaties te zien... Over een sterke maag beschikken is dan wel nodig. Je kan echter gerust voortlezen.
Bedrijven nemen ons in vertrouwen en delen gevoelige informatie met ons. Daarom zal je hier geen traceerbare details vinden. Waarom ze dan toch aanhalen? Om de simpele reden dat deze cases een rode draad vertonen. Een reëel risico dat in de meeste bedrijven om de hoek schuilt.

Gepubliceerd op 22-03-2021

Much ado about nothing? Of: hoe de preventieparadox ons kan nekken

Je zou het hen niet nageven, maar preventieadviseurs knokken soms wat af. Tegen trots. Tegen onwetendheid. Tegen productietargets. Tegen een vals gevoel van veiligheid.Tegen andere prioriteiten. Tegen routine. De taaiste tegenstand komt echter van wat niet gebeurd is. Iets waar iedereen die professioneel bezig is met veiligheid, vroeg of laat tegenaan loopt. Hoezo? 

Gepubliceerd op 12-03-2021

OHS is good for business: arbeidsveiligheid zorgt voor winst

Is het echt mogelijk winst te boeken door te investeren in veiligheid? In deze uitdagende tijden ligt de focus in de meeste bedrijven op resultaten en de strategie hierheen is vaak net kostenbesparing. Waar mogelijk stelt men bepaalde investeringen uit. Zeker veiligheidsgerelateerde plannen zakken op de prioriteitenlijst en soms blijven ze zelfs gewoon liggen.

Wat als we je nu vertelden dat investeren in veiligheid geen geld kost, maar dat het zelfs geld oplevert… OHS is good for business! Een verkoopspraatje van preventieadviseurs denk je? Lees even mee hoe zwaar de kosten wegen maar ook hoe groot de return on investment echt is. Of: hoe leidt consequent kiezen voor veiligheid nu eigenlijk tot winst?

Gepubliceerd op 04-03-2021

Een goed veiligheidsbeleid levert geld op – 4 argumenten waarmee je de directie overtuigt

Ben jij als logistiek manager of intern preventieadviseur betrokken in de strategische beslissingen van het bedrijf? Sta je midden in het spanningsveld tussen targets halen in de productie en de zorg voor je medewerkers?
Je geeft voortdurend feedback en spoort het personeel aan onveilig gedrag aan te passen. Je zag al te vaak dat het kantje-boordje was en vooral dat het nog veel beter zou kunnen. Je levert dagelijks inspanningen om het werk op een veilige manier gedaan te krijgen, maar krijgt het niet echt van de grond.
Herken je je hierin? Dan is dit is er eentje om bij te houden… 

Gepubliceerd op 22-02-2021

Wie is Winand?

Het vroeg een beetje overredingskracht. Iemand die van nature een teamspeler is en niet graag over zichzelf praat zover krijgen dat hij toch zijn verhaal vertelt. Een verhaal over passie en visie.


Gepubliceerd op 15-02-2021

8 tips voor het opstellen van een sterk evacuatieplan

In onze vorige blog las je al over doeltreffende interne noodcommunicatie. Als het ooit tot een noodsituatie komt, maken een waterdichte voorbereiding en goed geïnformeerde medewerkers het verschil.
Je wil hier werk van maken.
Maar hoe pak je dat het best aan? Een evacuatieplan is immers niet enkel het uittekenen van de vluchtwegen.
Het lijst ook op hoe de communicatie verloopt, hoe de huldiensten opgevangen worden en wie de leiding neemt bij een ernstige onverwachte gebeurtenis. Waar moet je allemaal aan denken? 
Deze tips helpen je op weg bij het opstellen van een gedegen ontruimingsplan.

Gepubliceerd op 07-02-2021

Hoe efficiënt is jouw interne noodcommunicatie?

In alle bedrijven en waar wij over de vloer komen is men overtuigd van het belang van een sterke interne (nood)communicatie. Helaas liggen er tussen droom en daad vaak praktische bezwaren… Geen kwestie van slechte wil! Soms zijn er gewoon zo veel factoren waardoor het overzicht verloren gaat. Dat overzicht helpen terugvinden is dan weer onze taak. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Gepubliceerd op 25-01-2021

Dakbranden bij renovatiewerken: niet te vermijden?

De dakbrand die vandaag een week geleden bij Bozar in Brussel uitbrak, triggerde wellicht bij velen de herinnering aan die dakbrand van april 2019 die Parijs zo diep raakte. Gelukkig kon men in Brussel een ramp van deze omvang voorkomen, ook al is de impact voor het unieke Paleis voor Schone Kunsten niet te onderschatten. 

Gepubliceerd op 15-01-2021

Word jij onze nieuwe match?

Steeds meer mensen leren Seekurico kennen. Daarom wil Seekurico jou leren kennen!

Wanneer klikt het tussen ons? Wanneer we voelen dat jij klantvriendelijkheid ook bovenaan plaatst. Als flexibel zijn en toch punctueel voor jou ook vanzelfsprekend is. Wanneer je doorzicht hebt en kwaliteit levert. Als je houdt van open communicatie. Meertaligheid is een absolute plus.

Gepubliceerd op 07-01-2021

Werken met derden

Een preventieadviseur houdt zich lang niet alleen bezig met de veiligheid van de eigen werknemers in een bedrijf of instelling. Daarnaast houdt hij/zij ook met een soort helikopterblik in de gaten hoe veilig het is voor de talrijke bezoekers met uiteenlopende opdrachten. 

Vandaag focussen we op het werken met derden. 

Gepubliceerd op 14-12-2020

Van preventieadvizeur naar preventieadviseur

Deze pandemie en het vaak ontmoedigende jaar 2020 recupereren om onze job in een mooier licht te stellen, zou niet fraai zijn. Dat de hoogdringendheid aan extra ondersteuning en alomtegenwoordige gevoelens van onzekerheid ons de kans hebben gegeven een voelbaar belangrijke rol op te nemen, is anderzijds wel duidelijk.

Gepubliceerd op 08-10-2020

Vader en zoon zitten weer goed

Alles oké op het thuisfront hoor 😉 Het was letterlijk een kwestie van beter zitten deze week, toevallig of niet in de Maand van de Ergonomie.

Misschien heb je de afgelopen tijd ook het comfort op je thuiswerkplek aangepast omdat je nog er nog nooit eerder zo veel uren spendeerde. Simpele aanpassingen kunnen hinder of klachten wegnemen, maar preventie daarvan is natuurlijk de grote aanrader. Iets om door te geven ook aan de jongere generatie die er graag nog wat extra uren beeldscherm bijtelt.

Gepubliceerd op 24-09-2020

Sociale en culturele factoren in arbeidspreventie

Bij een evacuatie gedragen mensen zich niet als moleculen. De parameters die je kan invoeren in je simulatie, maken van de poppetjes op het scherm geen mensen. Mensen helpen elkaar, waardoor een evacuatie tot maar liefst 30% sneller kan lopen, maar panikeren soms ook met mogelijk desastreuze gevolgen. 

Gepubliceerd op 09-09-2020

De nooduitgang als ingang naar een veilig klimaat

Deze foto’s illustreren meer dan de toestand in bedrijf X, een bedrijf in uitbreiding. Ze vertellen een verhaal van ontwikkeling en prioriteiten in een bepaalde fase. Een bedrijf in opstart heeft te maken met kinderziektes.

Gepubliceerd op 25-08-2020

Papa (38) van twee sterft na arbeidsongeval

Krantenkoppen als deze trekken ieders aandacht, om uiteenlopende redenen.

Het menselijke leed raakt ons meteen omdat het niet te overzien is en vooral definitief. In de eerste plaats verandert het de levens van de nabestaanden van de arbeider op slag en voorgoed, maar ook zijn collega’s en het bedrijf zullen dit voor heel lange tijd met zich meedragen.

Gepubliceerd op 31-01-2020

Seekurico in Bilbao

129 bladzijden.

129 bladzijden werden het. Het eindrapport van het onderzoek in een dubbel dodelijk arbeidsongeval.

Op een maandagochtend vertrekken met weinig gegevens om deel uit te maken van een internationaal team. Doel: uitzoeken wat ertoe leidde dat twee arbeiders in Bilbao op tragische wijze hun leven lieten in de job die ze respectievelijk 15 en bijna 30 jaar uitvoerden.

Gepubliceerd op 08-07-2019

Hoe Toneelhuis een doeltreffende evacuatieoefening opzette in samenwerking met Seekurico

 Evacuatieoefeningen zijn veel meer dan verplichte kost wanneer ze efficiënt en doelgericht opgezet zijn. Zelfs in een organisatie met een kundige interne preventieadviseur blijkt dat de ondersteuning door een externe adviseur niet alleen de voorbereiding stroomlijnt, maar ook de uitvoering optimaliseert en bovenal leidt tot een werkbaar document met concrete en haalbare verbetervoorstellen voor alle betrokkenen.

Gepubliceerd op 17-05-2019

Om even bij stil te staan dit weekend... wist je dat...

De tijd om te ontsnappen bij een huisbrand in 60 jaar gedaald is van 30 naar 3 minuten? Zonder rookmelder wordt je ontsnappingstijd met de helft verminderd en resten je slechts 90 seconden om te ontsnappen...

De kans om te ontsnappen is met 90% gedaald! 

Gepubliceerd op 10-05-2019

Preventietool speciaal voor KMO en kleine bedrijven met minder dan 20 werknemers

De wet van 4 augustus 1996 over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk is weinig bekend en wordt weinig toegepast in kleine structuren (KMO’s, …) met minder dan 20 werknemers, waar elk ondernemingshoofd dienst doet als preventieadviseur voor zijn personeel.

Gepubliceerd op 12-03-2019

Proud!Fier!Fiera!Stolz!

Met gepaste trots mogen we bekend maken dat Winand Van Lil,

zaakvoerder van BVBA Seekurico, met glans in het examen tot

'Certified ISO31000 Risk Management Professional'

is geslaagd!


Gepubliceerd op 05-03-2019

New opportunities

On my way to new opportunities!

Gepubliceerd op 02-03-2019

Opvallend veel internationaal bezoek

De laatste tijd krijgt de Seekurico BVBA-website opvallend veel bezoek uit de Verenigde Staten... Zou Mr. Trump op zoek zijn naar een Risk-manager? Of is het daar al te laat voor en zoekt hij een goeie Crisis-manager?

Gepubliceerd op 21-01-2019

Arbeidsinspectie maakt campagnes 2019 bekend, Seekurico helpt bij voorbereiding en opvolging.

(Bron:Prebes)

Zoals elk jaar organiseert de arbeidsinspectie enkele themacampagnes.


Gepubliceerd op 21-12-2018

Naar een samenhangend structureel preventiebeleid op maat van OPEK-Leuven

Op uitnodiging van Infracult mocht ik gisteren samen met Johan Penson de eindpresentatie geven van onze onderzoeksresultaten naar een samenhangend structureel preventiebeleid op maat van de uitdagende culturele site 'OPEK' in Leuven. 

Gepubliceerd op 11-12-2018

Het is altijd fijn

Het is altijd fijn te zien dat je website ook internationale interesse genereert. 

Gepubliceerd op 06-12-2018

Soms is gezond verstand alles wat je nodig hebt...

Gepubliceerd op 11-10-2018

Een tevreden man

Het is altijd een fijn gevoel wanneer én Milieuinspectie én de afdeling Chemische Risico's van Toezicht Welzijn op het werk (Seveso-inspectie) na een uitgebreid inspectiebezoek bij je klant 'aangenaam verrast' en lovend zijn over je werk en de inzet waarmee je je klant ondersteunt.

Gepubliceerd op 16-08-2018

Seekurico, brede ondersteuning door vakspecialisten

Seekurico verzond vandaag de finale versie van een arbeidsongevallenanalyse-rapport uit Bilbao voor een Ierse multinational en startte een nieuw traject Welzijn en Preventie op op de OPEK-site in Leuven, na vorige week een eerste rapport te hebben afgeleverd bij een Halens geitenkaasproducent.

Gepubliceerd op 15-06-2018

OiRA Podiumkunsten beschikbaar in het Nederlands!

FOD Werkgelegenheid en sector Podiumkunsten slaan handen in elkaar en ontwikkelen gratis risicoanalyse-tool!

Gepubliceerd op 26-02-2018

Een stap vooruit om de werkdruk van preventieadviseurs te verlichten

In het kader van de administratieve vereenvoudiging en het afschaffen van bepaalde notificaties aan de Algemene Directie Toezicht welzijn op het werk, schaft het KB van 7 februari 2018 4 meldingsplichten af. 

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!

  Bezig met verzenden...