Info & Tips
Terug naar overzicht

De nooduitgang als ingang naar een veilig klimaat

dd6d57_c1c86fd21060476d8bc978ad895afce5_mv2 (1).webp

Deze foto’s illustreren meer dan de toestand in bedrijf X, een bedrijf in uitbreiding. Ze vertellen een verhaal van ontwikkeling en prioriteiten in een bepaalde fase. Een bedrijf in opstart heeft te maken met kinderziektes. Ontwerpfouten kunnen ervoor zorgen dat de vluchtdeur van een lokaal niet op het juiste level zit. Men heeft er bijvoorbeeld voor gekozen van een ruimte een tijdelijke opslag te maken zonder erbij stil te staan dat de nooddeur zo onbereikbaar wordt. Of men heeft er wel bij stilgestaan en ze toch versperd. In dat geval volgen er vragen, zowel aan de verantwoordelijke als aan de arbeider die er net iets komt neerleggen.

Je zou versteld staan hoeveel informatie je verkrijgt wanneer je de dialoog aangaat op een niet-veroordelende manier. Het schept ruimte bij alle partijen zodat er iets te gronde en blijvend kan veranderen.

Alle toestanden hebben een oorzaak en het is net in de dialoog dat we terug ruimte maken voor betere oplossingen. Iemand in je bedrijf halen die niet onder druk staat om vooral snel de productie op gang te brengen, geeft zuurstof aan het hele team. Op termijn leidt dat niet enkel tot veiliger maar ook efficiënter werken.

Dit is mogelijk door niet enkel de hiërarchische leiding te bevragen, maar vanaf dag één ook de arbeider op de vloer aan te spreken. Als niemand je ooit vraagt waarom je iets zus of zo doet, ben je je dan te volle bewust van de mogelijke gevolgen voor je collega’s?

Vanaf het allereerste bedrijfsbezoek gaat het bij ons om vertrouwen. Voelen zowel de werknemers op de vloer als de HSE-manager zich veilig genoeg om pijnpunten voor te leggen en te laten zien waar er misschien nog lacunes in hun veiligheidsbeleid zitten? Durft iemand aangeven dat hij/zij van een bepaalde vereiste nog niet op de hoogte is?

Bij Seekurico ervaren we dat dit kan. Niets zo fijn als ondervinden dat mensen de ruimte voelen om met vragen en soms zelfs met mogelijke oplossingen komen. Voelen dat mensen in jou een partner zien die vanuit zijn expertise met hen meedenkt. Dat klimaat van openheid scheppen is de grote uitdaging als je wil komen tot gedragen en blijvende veranderingen op vlak van preventie arbeidsveiligheid.

Het gaat bij ons dus niet enkel om die nooduitgangen (die ondertussen trouwens aangepakt zijn) of brandblussers, om de brandrisicoanalyse of het uitgebreide en waterdichte intern noodplan.

Elke keer we mensen mogen begeleiden in hun groei, elke keer we kunnen meezoeken naar desnoods tijdelijke maar toch werkbare veiligheidsoplossingen in afwachting van de definitieve soluties, is ons werk meer dan zinvol!

Dat geeft alleen maar meer goesting om met vertrouwen naar een nieuwe klant te stappen.

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!

  Bezig met verzenden...