Blog

Terug naar overzicht

Ontsnappen uit je eigen woning

Brandpreventie en evacuatie liggen bij Seekurico bijna dagelijks op tafel, meestal op grotere schaal voor bedrijven en organisaties. Zijn we daarom net iets gevoeliger aan nieuwsberichten over branden?
Ver-van-je-bednieuws? Altijd, tot het in jouw straat of in je eigen familie gebeurt. Deze wazige foto’s nam ik vanuit mijn slaapkamer- en keukenraam in de nacht van 30 juni vorig jaar toen ik gewekt werd door lawaai op straat. Het huis van mijn overbuur stond in lichterlaaie. Hij was gelukkig niet thuis op dat moment, maar wel binnen enkele uren het huis kwijt waaraan hij jarenlang met eigen handen had gebouwd.

Deze week haalden al 4 woningbranden het nieuws. 4 mensen verloren het leven. 44 mensen raakten gewond waarvan de helft zo ernstig dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dat bleek door de Covid-druk in de ziekenhuizen trouwens een serieus probleem. Tientallen mensen moesten op zoek naar een ander onderkomen. Waarschijnlijk kreeg je er ook iets over mee in de berichtgeving op vrt.be. Ook hier verhalen over mensen die in allerijl uit brandende panden moesten vluchten. Voor een dame zonder goede afloop.

Knipsel 3 mins.PNG

Dit alles maakte dat we gisteren eens de check voor onze eigen huizen hebben uitgevoerd: alle rookmelders op de juiste plaats? Langs waar ontsnappen we zelf? Kennen ook onze kinderen de vluchtwegen en hun alternatief?

Het is bijna niet voor te stellen hoe snel het kan gaan bij een woningbrand: 3 minuten heb je. Mét rookmelder. Zonder is dat zelfs maar een 90 seconden. Kan jij dat, in het donker, in paniek, met alle huisbewoners en dus ook de huisdieren? Woon je in een appartement? Dan hoeft het niet eens bij jou te branden om je in gevaar te brengen. 

Daarom willen we deze nuttige tool graag met je delen. Zo kan je er eens bij stilstaan samen met je gezinsleden. Helder, to the point en toch volledig. Bookmark de link en bekijk hem op een rustig momentje eens grondig in de hoop dat je er nooit moet op terugvallen natuurlijk…

Wie nu denkt: zo’n vaart zal het wel niet lopen in mijn moderne huis, zouden we ook nog dit artikel willen aanraden. Alarmerend, hoe onze huizen de laatste decennia net minder brandveilig zijn geworden. Die rookmelders in hun verpakking hang je gegarandeerd meteen op…


rookmelders.PNGevacuatie eigen huis.PNG

3 minuten.png

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!