Info & Tips
Terug naar overzicht

Vader en zoon zitten weer goed

Alles oké op het thuisfront hoor 😉 Het was letterlijk een kwestie van beter zitten deze week, toevallig of niet in de Maand van de Ergonomie. Misschien heb je de afgelopen tijd ook het comfort op je thuiswerkplek aangepast omdat je nog er nog nooit eerder zo veel uren spendeerde. Simpele aanpassingen kunnen hinder of klachten wegnemen, maar preventie daarvan is natuurlijk de grote aanrader. Iets om door te geven ook aan de jongere generatie die er graag nog wat extra uren beeldscherm bijtelt.

dd6d57_0b48334d983c4372814179034f54e472_mv2.webp

De laatste maanden zijn er best veel artikels verschenen rond dit thema binnen de ergonomie. Een interessante startplek is uiteraard de site van de Beroepsvereniging voor Ergonomie of VerV die dit en andere thema’s uitgebreid belicht. Daarnaast willen we je zeker ook verwijzen naar de site van specialist ter zake Roeland Motmans waar je snel zeer bruikbare tips en tools zal terugvinden. Werkgevers zijn verplicht minimum om de vijf jaar een RAB of Risicoanalyse Beeldschermwerk uit te voeren, iets waar Seekurico ook de expertise van een ergonome voor in huis haalt.

Gezond zittend werken is immers veel meer dan de juiste bureaustoel kiezen, maar die vervolgens ook volgens de richtlijnen voor elke gebruiker individueel afstellen en dat gekoppeld aan de hoogte van het bureau of de tafel en armsteunen. Is de zitdiepte aangepast aan de beenlengte en kunnen de zitting en rugleuning bewegen?
Tijdens de RAB zal de preventieadviseur meteen de nodige aanpassingen voor de werknemer proberen door te voeren, want van uitstel komt wel eens afstel.
Tijdens deze rondgang checken we bijvoorbeeld ook hoe het zit met de zichtdiepte. Die moet best meer dan twee meter bedragen om de ogen de kans geven even te rusten.

Op dat vlak kunnen we trouwens ook nog iets opsteken van gamers… De puberzoon hoort het ons graag zeggen.

Bij hen dient de ergonomie natuurlijk een ander doel: competitief beter presteren en uiteraard zo lang mogelijk klachtenvrij gamen. In Overlooked Gaming Tips: Setup, Posture & Comfort is er oog voor de esthetica van de ideale “set-up”, maar ook voor een ontspannen en toch voldoende ondersteunde zithouding en de beste plaatsing van een of meerdere monitors. LED-strips aan de achterzijde van het scherm zorgen niet enkel voor sfeervol ambient light, maar verzachten het contrast tussen de lichtsterkte van het beeldscherm en een verder eerder duistere kamer. In Improve Your Setup - The Gamer's Guide to Ergonomics geeft een streamer nog uitgebreidere en kritische informatie over de keuze van een kwalitatieve gaming-stoel. Ook al komt het design van deze stoelen uit de autosport, toch is de beoordeling ervan zeker relevant bij het kiezen van een aangename bureaustoel. De andere puberzoon verwijst meteen naar de versie voor “boomers” (uit Wall Street Journal). Bronnen genoeg dus om je licht op te steken. Wij zitten na de nodige research alvast terug goed. Nu nog het moeilijkste: de zonen op tijd weer uit hun stoel krijgen…

dd6d57_6f95115d4d96448a90672833510eff0a_mv2.webp

Geen enkele ergonomische aanpassing kan ten slotte op tegen de allerbeste preventieve maatregel: op tijd bewegen! Misschien daarom jouw werknemers of collega’s ook even attent maken op Campagne 10-10-10: 10 minuten het zittend werken onderbreken door staand te telefoneren, te werken of te overleggen of zelfs je prullenbak verder weg zetten, eens naar je collega wandelen met die vraag in plaats van te bellen of te mailen, waar mogelijk een taak staand uitvoeren, …

10 oktober 2020 is een zaterdag, dus maak er vandaag nog werk van of nog beter: elke werkdag!

dd6d57_869d369b31bb469ba541f585d30fcba4_mv2.webp

Ergonomie voor gamers (5´)
Streaming set-up tips (12’)
Tips uit Wall Street Journal (3´)
Basisregels voor ergonomie van de thuiswerkplek
https://www.ergonomiesite.be/rab-checklist/

dd6d57_ac8f403513444f8084828260c5560ef5_mv2 (3).webp

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!

  Bezig met verzenden...