Blog

Terug naar overzicht

Waarom LoToTo geen spelletje is

Waarom LoToTo geen spelletje is

Dacht jij ook even aan het invullen van je Lotto-formulier? Niet zo gek wanneer je geen insider bent in de wereld van preventie en arbeidsveiligheid. Maar wat is LoToTo dan wel? En waarom is het omzeilen ervan mogelijk levensgevaarlijk? Ontdek hoe jouw onderneming op veilig speelt.

LoTo …
Lock OutTag Out is een veiligheidsprocedure. Ze beschermt mensen tegen onverwacht vrijkomen van energie en de gevaren van machines in werking. Voor elk onderhoud of elke reparatie moet die machine dus eerst veilig op slot kunnen.
Om ervoor te zorgen dat er niet onverwachts elektrische, mechanische, pneumatische, chemische of thermische energie vrijkomt, zet men eerst de machine of energiebron op slot. Je mag Lock Out dus heel letterlijk nemen. Met een speciaal soort slot verhindert men de vroegtijdige en dus gevaarlijke heropstart.
Tag Out verwijst naar het aanbrengen van waarschuwingstags of labels. aan de energie-isolatiepunten. Hiermee weet iedereen dat het systeem en de vergrendeling van de energiebron in geen geval mag bediend of gewijzigd worden zolang die labels er hangen. De labels vermelden ook wie eraan bezig is.

Dit slotensysteem vormt een onontbeerlijk veiligheidsmethode en is in veel landen ook wettelijk verplicht. Zeker wanneer meerdere monteurs werken aan dezelfde machine. Foute communicatie zou er immers voor kunnen zorgen dat iemand de machine te snel heropstart waardoor die ene monteur gevaar loopt.
Bij zo’n samenwerking hangt elke monteur zijn hangslot in de lockout-tagout labels wanneer de machine is uitgeschakeld. Elke monteur heeft één sleutel van het persoonlijke hangslot en houdt deze bij zich. Pas wanneer de monteur klaar is met zijn of haar werkzaamheden wordt het slot verwijderd uit het lockout-tagout label. Pas wanneer de laatste monteur zijn of haar persoonlijke slot heeft verwijderd kan de verantwoordelijke de machine weer gaan aanzetten. Dan sluit men stapsgewijs de lockout-tagout procedure af en verwijdert men de klem.

lototo 7.jpg

LOKKIT-action-2.jpg

lototo 5.jpgsmart lockout_1.jpg

… of LoToTo?
Voor ons geniet LoToTo zonder twijfel de voorkeur. De Try Out volgt daarbij op de Lock en Tag Out en verzekert pas helemaal de veilige start van werkzaamheden.
Niet enkel Vergrendelen en Markeren maar ook Controleren dus. Is het proces ook daadwerkelijk gestopt? Dat doet men door uit te proberen of het mogelijk is om buiten de Lock Out werkzaamheden op te starten.

In de praktijk
Om de LoToTo foutloos uit te voeren, moeten er meer dan 10 stappen doorlopen worden. Met je gezonde verstand kom je al een heel eind, maar kent iedereen ze in volgorde? Weet iedereen hoe ze uit te voeren? Deze opsomming geeft je een idee van de strakke procedure: 


Lototo_Schritte-von-Lototo.png

1. alle energiebronnen en bedieningselementen inventariseren en instructies vastleggen voor hun isolatie
2. alle betrokkenen informeren over de nodige Lock Out
3. de operationele werkzaamheden aan de installatie laten staken
4. bepalen welke acties vanuit de centrale bedienruimte nodig zijn voor de Lock Out
5. de installatie stoppen volgens de normale procedure
6. op de energiecontrolepunten de energietoevoer isoleren, niet alleen stroomtoevoer uitschakelen, maar ook leidingen legen en spoelen, steekflenzen plaatsen enz.
7. alle resterende energie zoals reststroom, restdruk, enz. laten wegvloeien
8. Lock Out en Tag Out: alle controlepunten vergrendelen in de uit-stand en ze markeren
9. elke LoTo-geautoriseerde plaatst een eigen slot en label met daarop de vereiste gegevens
10. Try Out: alle medewerkers veilig stellen en de installatie test-starten of ze toch niet opstart
11. de geplande werken aan de machine uitvoeren
12. nadien alle betrokkenen verwittigen van de geplande heropstart
13. elke LoTo-geautoriseerde verwijdert eigen slot en label en ruimt gereedschappen op
14. alle schakelaars, kleppen, bedieningen enz. terug in de operationele positie plaatsen en dan pas herstarten volgens de normale procedure

De zwakste schakel…
Om de LoToTo foutloos uit te voeren, moeten al die stappen doorlopen worden. Dat iedereen alle stappen kent en vervolgens correct toepast, vergt wat voorbereiding.
Omdat eender welke veiligheidsmethode maar zo sterk is als haar zwakste schakel, willen bedrijfsleiders zich ervan verzekeren dat alle werknemers volledig op de hoogte zijn van de hele procedure. Die laatsten zijn trouwens verplicht vóór de werkzaamheden te melden wanneer ze te weinig kennis hebben van alle veiligheidsvoorschriften.
In bedrijven die de veiligheid hoog in het vaandel dragen voorziet men hiervoor natuurlijk allerlei campagnes, toolboxes, bijeenkomsten en toezichten. Een bepaalde tijd na de invoering passen zij ook de PDCA-cirkel toe op de werkwijze om nog verbeterpunten door te voeren.
Bedrijven waar men dit verwaarloost, lopen aanzienlijk meer kans om in de jammerlijk foute statistieken op te duiken. Dat ondervonden we onlangs opnieuw bij de root cause analyse van dat dodelijke arbeidsongeval. We gaan dat wellicht nog een paar keer aanhalen, net om de vermijdbaarheid van wat daar gebeurde…

5e9dbc1ccb701d42cc72aec9_LOTO+Training.jpeg

maxresdefault.jpg

… halen we er samen uit
Deze week werkten we voor een overtuigde klant het hele project uit. En dat is elke keer een fris verhaal, ook al zijn de procedures voor ons heel vertrouwde materie.
Wij begeleiden je indien gewenst van start tot finish: van het bepalen van de componenten en de aanschaf van de geschikte LoTo-materialen, over de opmaak van LoToTo-kaarten tot en met de opleiding van de medewerkers.
In overleg kunnen we dit alles voorzien.
Vermoed je dat dit soort procedures in jouw bedrijf eens opgefrist moeten worden? Wil je je er ook van verzekeren dat iedereen in jouw onderneming mee is en kan je interne preventieadviseur daarbij tijdelijk wat hulp gebruiken, then just give us a call! Samen zorgen we ervoor dat we op de werkvloer nooit meer iets aan het toeval overlaten.

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!