Blog

Gepubliceerd op 26-03-2024

Onboarding: joined forces van HR en HSE

Mede door “the war on talent” creëren ondernemingen vandaag meer ruimte voor onboarding, het totaalproces waarmee ze een nieuwe werknemer onthalen. Iemand goed verwelkomen en snel in het team laten thuiskomen zou immers mee het positieve verloop van diens “employee journey” kunnen bepalen, en daarmee ook de kans vergroten dat de nieuwe werknemer ook langer aan boord blijft.

Gepubliceerd op 22-03-2024

Article Awake on the Work Floor (Safety News 218) Sleep deprivation: more than just a few broken nights

Everyone has had a bad night's sleep, right? That's true. Everyone can recall sleepless nights with sick children or restless tossing and turning with haunting thoughts. As long as we're able to follow up with good or better nights after nights with insufficient restorative sleep, there's no problem. Sleep deprivation that doesn't significantly hinder you during the day is called pseudo-insomnia, although it's still real and unpleasant for those experiencing it. When it does hinder, but not longer than three weeks in a row and occurring at least three times per week, it's called acute insomnia. When bad nights persist for longer than three weeks consecutively, it's referred to as chronic insomnia.

Gepubliceerd op 17-03-2023

Artikel Wakker op de werkvloer (Veiligheidsnieuws 218)

17 maart: World Sleep Day 2023. Hoe essentieel goede slaap is voor onze gezondheid, weten we allemaal. En velen van ons ondervonden dat al eens aan den lijve. Maar slaap en slaaptekort zijn geen puur persoonlijke kwesties als het op arbeidsveiligheid aankomt. Dat slapelozen tot dubbel zo veel arbeidsongevallen krijgen dan goede slapers, was al lang bekend.

Maar wat weet je bijvoorbeeld over het Shiftwork Metabolic Syndrome?  Kan je er iets aan doen? Als werknemer? Als werkgever?

Voor Veiligheidsnieuws 218 schreef ik over dit alles een uitgebreid artikel.

Gepubliceerd op 11-01-2023

Artikel Burn-out (Veiligheidsnieuws 217)

Na de publicatie van de blog "Burn-out preventie: waarom sommige werkgevers er beter in slagen dan andere" verdiepten we ons in dit thema.

In de media verschenen ondertussen talloze artikels over een ware burn-out epidemie. Sensatie of is er echt meer aan de hand?

Op zoek naar betrouwbaar materiaal dus. Met enkele experts analyseerden we vervolgens op welk moment zowel werkgever als werknemer preventief nog iets kunnen ondernemen. En ook hoe het verder moet wanneer het toch gebeurt.

Gepubliceerd op 23-05-2022

Burn-out preventie: waarom sommige werkgevers er beter in slagen dan andere

In een onderneming waar we vroeger vaker over de vloer kwamen, lijkt cynisme de nieuwe voertaal onder de werknemers. Schouders hangen, mensen klagen.
Het gezellige pauzelokaal is verlaten en velen gaan elders lunchen tenzij ze moeten blijven voor de zoveelste meeting. Sfeer: below zero.

Dezelfde dag valt ons oog op een statement-reactie op LinkedIn. Iemand post “Burnout is about your workplace, not your people”.  Een vingerwijzing naar de werkgever? 

Hoe komt het eigenlijk dat er zich in sommige ondernemingen gevoelig meer burn-outs voordoen? 

Gepubliceerd op 25-04-2022

Veiligheid is geen verplichting

Veiligheid is een waarde en bovenal een kwestie van attitude.
Om die reden is het dus ook geen kinderspel, ook al pakken sommigen daar graag mee uit.

In de ideale wereld werkt het misschien zo? Je voorziet de nodige opleidingen, je stelt je DBRS helemaal op punt en… voilà! 
Omdat de juiste attitude in je organisatie krijgen echter nog een ander paar mouwen is, hebben we vandaag enkele doeltreffende benaderingen voor je verzameld waarmee jouw organisatie op het vlak van veiligheid ook een voorbeeld van best practise wordt.


Gepubliceerd op 25-03-2022

Veiligheid: hoe begin ik eraan?

Onze preventieadviseur Jesse Maesen merkte dat deze vraag nog altijd reëel is voor veel ondernemingen.

Steeds meer bedrijven willen urgent werk maken van veiligheid. Ook omdat ze beseffen dat elke euro die ze in preventie en arbeidsveiligheid investeren meer dan dubbel aan return betekent.
Anno 2022 is het meer dan interessant om te weten hoe een krachtdadige en tegelijk haalbare aanpak eruit ziet.

Maar daarvoor moeten we eigenlijk wel de beginvraag aanpassen…


Gepubliceerd op 03-03-2022

De kracht van luisteren in arbeidsveiligheid

Hoewel veel preventieadviseurs erg gedreven bezig zijn met veiligheidsprotocollen, opleiding, machineveiligheid, gebruik van PBM’s enz., merken ze soms tot hun frustratie dat er te weinig mee gedaan wordt.
Hoe kan je hier als preventieadviseur of plantmanager iets aan doen? In deze blog tonen we welke strategie overal werkt.
De tips die je erbij krijgt, komen dit keer ook buiten de werksfeer van pas…


Gepubliceerd op 24-02-2022

Gegarandeerd doeltreffende veiligheidsposters

Hoe zorg je voor straffe posters die aandacht krijgen?

Met deze 7 handige tips creëer je opvallende posters voor veiligheid op de werkplek.

Hou rekening met enkele praktische wenken en laat je boodschap niet meer verloren gaan in de drukke werkcommunicatie. Zo benadruk je beter de kernpunten van het preventieplan in jouw onderneming.


Gepubliceerd op 31-01-2022

Thuis je elektrische (bedrijfs)wagen laden: hoe veilig is dat?

Op het virtuele Autosalon pakken alle merken uit met hun aanbod elektrische wagens. De nieuwe autofiscaliteit pusht de verkoop van elektrische voertuigen of EV’s (electrical vehicles).
Voor bedrijfswagens kwam dit in 2021 bij een leider op de leasingmarkt neer op een verkoopstoename van 100% tegenover 2020. 
Steeds meer mensen zullen hun wagen gaan thuisladen. In hoeverre zijn ze daar ook op voorbereid?

Is het gevaarlijk je bedrijfswagen ’s nachts thuis te laden? Of in een ondergrondse garage? Hoe verkeerd kan het eigenlijk lopen? En vooral: wat kan je als gebruiker doen om dat te voorkomen?

Gepubliceerd op 21-01-2022

Waarom veiligheid niet sexy is. En risicoreductie wel

Een titel hoort je aandacht te trekken. Victor Roggeveen trok onze aandacht in elk geval met “Veiligheid? Risicoreductie, verder komen we niet” (Prebes Veiligheidsnieuws 213). 

Ziet die Roggeveen het echt zo somber? Komen preventieadviseurs niet verder dan wat papieren risicoreductie en blijft veiligheid een utopie

Gepubliceerd op 26-11-2021

De werkelijke impact van thuiswerken

Met onze twee voeten midden in de vierde golf kunnen we al achterom kijken wat voor impact telewerken op werknemers heeft.

Wereldwijd verhuisden zo’n 40% van werknemers voor langere tijd van hun kantoor naar huis. Nog nooit eerder hadden we de kans om op dergelijke uitgebreide schaal waar te nemen wat de impact van (gedwongen) afstandswerken is.

Vandaag laten we Sofie en An aan het woord.

Gepubliceerd op 13-11-2021

“Moet ik als traiteur ook een GPP opstellen?”

Heb ik als traiteur, immomakelaar of eigenaar van een fitnesszaak een globaal preventieplan nodig?
(Ja, zo gauw je personeel aanneemt.)
Heb ik als kleine ondernemer echt een preventieadviseur nodig? Wie moet dat zijn en wat moet die persoon in mijn onderneming zoal doen? En: hoeveel uur moet ik daarvoor voorzien in zijn/haar opdracht? Waar vind ik de juiste informatie? Waarmee begin ik het best?

Als wij dit horen, horen we mensen die goed zijn in lekker eten, in vastgoed of gezond sporten maar die nu een hoop administratieve vragen bij op het bordje krijgen. Dit soort vragen leeft trouwens niet alleen bij de kleinere, maar ook bij de iets grotere ondernemer. 
Met dit artikel vind je als jonge ondernemer sneller je weg in de Welzijnswet.


Gepubliceerd op 29-10-2021

“Alles goed begrepen?” “Jaja!” *doet het verkeerde*

De economie draait vandaag weer zoals pre-Covid. Er is dit 3de kwartaal zelfs sprake van groei. Buitenlandse arbeidskrachten vullen vaker vacatures die anders niet ingevuld raken. Een grotere flexibilisering leidt tot meer en sneller wisselende werknemers. Situaties met personeel met diverse taalachtergrond en taalvaardigheid zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering, in zowat alle sectoren.

Taalproblemen op de werkvloer gaan echter veel verder dan de voor de hand liggende taalbarrières tussen medewerkers met een verschillende moedertaal. Tot 10% van alle arbeidsongevallen blijken bij nader onderzoek terug te voeren tot taalissues.
Welke kansen liggen hier voor ondernemers en preventieadviseurs? 

Gepubliceerd op 04-10-2021

LMRA: Laat Mij Rustig Aanmodderen

“Last Minute Risk Assessment? (zucht) Die preventieadviseur met zijn papierkes denkt zeker dat wij niet weten hoe we ons werk moeten doen?”

Je kent ze wel, die medewerkers die liever een Leuk Minuutje Relaxed Acclimatiseren eer ze eraan beginnen. Van die types die denken: Laat Mij Rustig Aanmodderen, want ik weet toch wat ik doe?

Dat zijn de types voor wie we als preventieadviseurs statistisch gezien het vaakst achteraf mogen terugkomen. Om een arbeidsongeval te onderzoeken dan, zoals Seekurico deed in Frankrijk of Spanje.

Hoe maak je van die Laatste Minuut Risico Analyse een vanzelfsprekendheid als in Liefst Meer Risico Achterhalen?


Gepubliceerd op 17-09-2021

Handige heftruck-tips

In onze recente blog over verontrustende warehouse-incidenten beloofden we wat dieper in te gaan op de rol van heftrucks.
We kennen ze allemaal: beelden van kantelende heftrucks, vallende ladingen, botsingen, vastgelegd met interne camera’s of met amateurcamera’s. Die beelden tonen aan dat ongevallen met heftrucks niet alleen spectaculair maar spijtig genoeg ook dagelijkse realiteit zijn.

Dit artikel toont je waar en waarom zo vaak het mis loopt, maar kijkt vooral naar uitstekende oplossingen die je bedrijf uit de foute statistieken kunnen houden.

Gepubliceerd op 02-09-2021

“Wat denk je? Hangen er hier voldoende brandblussers?”

We krijgen geregeld vragen als deze. En daar is niet altijd 1-2-3 een sluitend antwoord op te geven. Als je ziet welk stappenplan we daarvoor instant zouden moeten doorlopen, begrijp je zeker waarom. Het stappenplan hieronder geeft je een inkijk in de afwegingen die aan een helder advies voorafgaan.

Gebruiken staat vrij! Voor bijkomende uitleg of advies staan we je graag te woord.


Gepubliceerd op 26-08-2021

Effectievere toolbox talks

Praten over veiligheid helpt, maar om onveilig gedrag te veranderen is meer nodig. Toolbox talks kunnen daar op een laagdrempelige manier bij helpen. Op voorwaarde dat de verantwoordelijke de kneepjes van het vak kent natuurlijk…

Niet iedereen speecht graag, maar eigenlijk is een toolbox talk ook geen speech. Wanneer je het goed aanpakt, is dit een soort safety meeting. Eerder een overlegmoment dan een eenzijdige speech dus. De reactie van de toehoorders is van grote waarde. Met hen werk je immers aan een echte veiligheidsmentaliteit.

Benieuwd hoe je dat het best aanpakt? Dit is hoe je toekomstige toolboxmeetings makkelijk vlotter en aangenamer laat verlopen. We hebben ze dit keer niet genummerd, maar het zijn 5 benaderingen waar we zelf de beste ervaringen mee hebben.

Gepubliceerd op 23-08-2021

Verontrustende warehouse-incidenten

Magazijnen zijn vaak zeer volle en soms te donkere ruimtes. Met het hoge werktempo is het jammer genoeg geen wonder dat er zich veel arbeidsongevallen voordoen. De laatste maanden merkten we geregeld dat hierin onderschatte risico’s schuilen.

Net wanneer we dit artikel schrijven, mailt een klant: of we de meeting kunnen verplaatsen? Een medewerker heeft zonet bij de aanrijding van een rek enkele vingers gebroken en dat verdient natuurlijk alle aandacht.

Gebroken vingers vallen al onder “zware arbeidsongevallen” maar zo te horen heeft die persoon ook geluk gehad…

Net wanneer we dit artikel schrijven, mailt een klant: of we de meeting kunnen verplaatsen? Een medewerker heeft zonet bij een door aanrijding omvallende rekken enkele vingers gebroken.
Toeval? Voor ons gewoon een reden te meer om eens te focussen op de risico's die rekken vormen in warehousing. En vooral op de preventiemaatregelen je kan nemen.  Wij verzamelden voor jou onze pro-tips. Beter je magazijn inrichten betekent een doorbraak in veiligheid.

Gepubliceerd op 06-08-2021

“Goeie preventieadviseurs komen makkelijk aan hun 10.000 stappen per dag” - in gesprek met Jesse Maesen

De hoge waterstanden zijn in Uikhoven nog niet vergeten. Jesse Maesen, zijn vrouw Tineke en de twee dochters kijken uit naar drogere tijden nu ze bijna samen vakantie hebben. De Maas loopt een straat verder, maar bij de familie Maesen is Griekenland dichtbij.

De pergola vol druiventrossen is de ideale plek voor een ontspannen babbel. Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Een bevlogen babbel dus ook, over zijn drive, zijn familie en zijn werk als preventieadviseur.

Gepubliceerd op 30-07-2021

De beste start voor je nieuwe medewerkers

Wist je dat bijna 20% van de arbeidsongevallen gebeurt bij werknemers met minder dan 1 jaar ervaring? Of dat jonge werknemers (18 – 24 jaar) maar liefst 50% vaker dan gemiddeld in een arbeidsongeval betrokken raken?

Gelukkig kan je hen met een doordacht onthaalbeleid een stuk meer veiligheid bieden. Seekurico legt uit hoe je je efficiënt voorbereidt op een slimme onboarding en geeft tot slot een extraatje cadeau om meteen te gebruiken.


Gepubliceerd op 05-07-2021

5 redenen waarom ons unieke aanbod “elektriciteit” jou zal interesseren

“Dat moet toch anders kunnen?” Een typische vraag onderweg naar huis. Dit keer was het op de terugweg na een risicoanalyse voor een nieuwe klant. Met het hoofd vol observaties zie je meteen de werkpunten. Ondertussen vormt zich al een prioriteitenlijstje om alle actiepunten voor deze klant in orde te krijgen. Maar vandaag denk je plots aan die andere klanten... Noden: hoog. Bestaand aanbod: beperkt. Domein: elektriciteit.

“There's a better way to do it - find it “ Thomas Edisons aanmoediging deed de lamp branden: “Door onze inhoudelijke en organisatorische krachten te bundelen kan Seekurico organisaties gewoon ontzorgen, maar de geïnformeerde keuze blijft bij de klant”. En dan vonkt het: een nieuw en uniek aanbod krijgt vorm.

Een tijdje geleden kondigden we het al aan en vandaag lees je er alles over in 5 duidelijke alinea’s. 5 kernachtige stappen naar elektrische veiligheid!

Gepubliceerd op 18-06-2021

The sound of silence

Aan het zweten tijdens een broeierige namiddag of eerder rillend na je vaccinatie? Kinderen met examenkoorts? Eigen deadlines en steeds weer gestoord door “een klein vraagje” of de zoveelste dringende mail? Gedachten die afdwalen naar er even tussenuit.

Maar wat als stilvallen dan niet lukt? Of als het letterlijk nooit eens stil is in je hoofd?

Gepubliceerd op 04-06-2021

Bedrijfsbrand voorkomen: wat kan je als ondernemer doen?

Woensdagavond was het alle hens aan dek in Stasegem waar zowel de stockruimte als de kantoren van kledingwinkelketen Brooklyn verloren gingen. Gelukkig raakte geen enkele medewerker gewond, maar voor de ondernemer die zijn zomer- en braderiecollectie verloor toch wel erg indrukwekkend. Experts onderzoeken momenteel de oorzaken.
Een nieuwsbericht dat binnen enkele dagen tussen de plooien van de actualiteit valt, maar niet voor wie het meemaakte. We leven mee met dit bedrijf en iedereen die er werkt, want een brand verwerk je niet zo maar even.

Is er een manier om je hier als ondernemer of bedrijfsleider beter tegen te wapenen?
Als professionele risicomanagers kijken wij met een ervaren blik en kennis van zaken. Die passen we toe in allerlei sectoren, van een openbare of culturele instelling tot grote Seveso-bedrijven.
In deze blog kom je te weten waarin en hoe je je als verantwoordelijk ondernemer kan laten ondersteunen.


Gepubliceerd op 28-05-2021

Alles wat je wil weten over onze veiligheidsscan

Dat Seekurico de partner bij uitstek is voor wie in het hele preventie- en veiligheidsverhaal even door de bomen het bos niet meer ziet, kon je enkele dagen geleden al op onze LinkedInpagina lezen. Zoals beloofd nemen we je vandaag verder mee op pad.

Transparantie is bij ons geen loos begrip. Meerdere consultancybureaus gebruiken een eigen tool en pakken hiermee uit. Maar wat kan onze unieke tool precies voor jou betekenen? Hoe kwam hij tot stand? Wat houdt zo’n veiligheidsscan of preventiemeting door Seekurico eigenlijk allemaal in? We laten je vandaag graag in onze kaarten kijken. Zo krijg je zicht op wat ons onderscheidt. En vooral op de voorsprong die deze doorlichtingstool jouw bedrijf oplevert.


Gepubliceerd op 21-05-2021

Waarom LoToTo geen spelletje is

Dacht jij ook even aan het invullen van je Lotto-formulier? Niet zo gek wanneer je geen insider bent in de wereld van preventie en arbeidsveiligheid. Maar wat is LoToTo dan wel? En waarom is het omzeilen ervan mogelijk levensgevaarlijk? Ontdek hoe jouw onderneming op veilig speelt en niet op geluk hoeft te rekenen.


Gepubliceerd op 07-05-2021

“Hoe goed slaap jij tegenwoordig?”

Een vraag als een andere, maar in het kader van arbeidsveiligheid wel een heel belangrijke…
Heb je als manager of preventieadviseur of bedrijfsarts hier al eens naar gepolst bij een werknemer? Wat antwoordde die? En wat is je eigen antwoord trouwens?

Dat een mens tegenwoordig inderdaad een stuk minder rustig slaapt dan vroeger, is niet zo gek. Sinds dat virus ons pad kruiste, ligt de stress voor velen onder ons wel wat hoger. Maar al pre-Covid zorgde onze zoektocht naar een goede nachtrust voor een flink deel van de omzet bij apothekers. Het werd er gewoon niet beter op. Integendeel. ‘Fatigue’, het nooit verdwijnende gevoel van vermoeidheid en sufheid bij mensen met slaaptekort, is één van de meest verspreide ziekten van deze eeuw.

Wij verdiepten ons in de mogelijke gevolgen van slaaptekort op de werkvloer en zagen hierin een serieuze wake-up call.

Gepubliceerd op 30-04-2021

Het nieuwe overtuigen: hoe gedrag duurzaam beïnvloeden

Hoe goed herken jij jezelf in het volgende? Dat je nalaat iets te doen, ook al weet je dat het veel beter zou zijn het niet uit te stellen. De rookmelders ophangen bijvoorbeeld, stoppen met roken, de bandenspanning checken eer je op reis vertrekt, je lederen bank of schoenen behandelen met een beschermende crème, jaarlijks de schoorsteen laten vegen, meer gaan bewegen enz. Effectieve en blijvende gedragsverandering is iets waar we allemaal tegenaan lopen.

Bijzonder frustrerend ook wanneer je als preventieadviseur alles uit de kast haalt om in een onderneming een echte veiligheidscultuur te installeren. Iedereen is mee en knikt, maar de switch naar ander gedrag blijft uit. Lees in deze blog welke technieken je kans op succesvolle gedragswijzigingen aanzienlijk kunnen vergroten.

Gepubliceerd op 22-04-2021

Ontsnappen uit je eigen woning

Brandpreventie en evacuatie liggen bij Seekurico bijna dagelijks op tafel, meestal op grotere schaal voor bedrijven en organisaties. Zijn we daarom net iets gevoeliger aan nieuwsberichten over branden?

Ver-van-je-bednieuws? Altijd, tot het in jouw straat of in je eigen familie gebeurt. Deze wazige foto’s nam ik vanuit mijn slaapkamer- en keukenraam in de nacht van 30 juni vorig jaar toen ik gewekt werd door lawaai op straat. Het huis van mijn overbuur stond in lichterlaaie. Hij was gelukkig niet thuis op dat moment, maar wel binnen enkele uren het huis kwijt waaraan hij jarenlang met eigen handen had gebouwd.

Gepubliceerd op 15-04-2021

Safeguards zijn lifeguards

Onze blog van 25 maart ll. is ongewild zeer actueel. Gisteren werden we gecontacteerd naar aanleiding van het onderzoek naar een dodelijk arbeidsongeval eerder deze week. Het lijkt erop dat het ontbreken van machineafscherming een jongeman van 21 het leven heeft gekost. Zulke safeguards of beter: het gebrek eraan kosten spijtig genoeg vaker levens.

Het deed ons denken aan dit onderzoek naar een dodelijke arbeidsongeval.  

Gepubliceerd op 09-04-2021

Werk en gezondheid: zijn sommigen meer gelijk dan anderen?

Met de dagelijkse “cijfers” naast ons bord zijn we allemaal al een tijdje onvermijdelijk meer bezig met onze eigen gezondheid. “Zo lang we maar gezond zijn!” heeft sinds vorig jaar een andere bijklank gekregen. We stellen ons meer vragen naar onze eigen levensverwachting en wat voor ons de wenselijke of aanvaardbare invulling van een lang en gezond leven is.
Op Wereldgezondheidsdag afgelopen woensdag zette de WHO haar streven naar gezondheid voor iedereen in niet mis te verstane bewoordingen in de kijker. Waar economische groei voor velen betere levenscondities en gezondere keuzes mogelijk maakt, groeit ook de kloof met de steeds grotere groep voor wie dit geen evidentie is.
Deze ongelijkheid raakt Seekurico in haar kern: met onze ondersteuning in bedrijven en culturele instellingen willen we net ons steentje bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen.
Recente interessante onderzoeken tonen onweerlegbaar aan hoe groot de impact van je werk op je gezondheid en zelfs levensverwachting is, zelfs in Europa. Zo klinkt het alsof we met z’n allen voor voldongen feiten staan. Is dat echt zo?

Gepubliceerd op 25-03-2021

Waargebeurde verhalen met een rode draad

Preventie is onze core-business. Als preventie-adviseur ben je meestal bezig met het voorkomen van gevaarlijke situaties op de werkvloer. Als auditor en onderzoeker van arbeidsongevallen krijg je soms wel andere situaties te zien... Over een sterke maag beschikken is dan wel nodig. Je kan echter gerust voortlezen.
Bedrijven nemen ons in vertrouwen en delen gevoelige informatie met ons. Daarom zal je hier geen traceerbare details vinden. Waarom ze dan toch aanhalen? Om de simpele reden dat deze cases een rode draad vertonen. Een reëel risico dat in de meeste bedrijven om de hoek schuilt.

Gepubliceerd op 22-03-2021

Much ado about nothing? Of: hoe de preventieparadox ons kan nekken

Je zou het hen niet nageven, maar preventieadviseurs knokken soms wat af. Tegen trots. Tegen onwetendheid. Tegen productietargets. Tegen een vals gevoel van veiligheid.Tegen andere prioriteiten. Tegen routine. De taaiste tegenstand komt echter van wat niet gebeurd is. Iets waar iedereen die professioneel bezig is met veiligheid, vroeg of laat tegenaan loopt. Hoezo? 

Gepubliceerd op 12-03-2021

OHS is good for business: arbeidsveiligheid is winstgevend

Is het echt mogelijk winst te boeken door te investeren in veiligheid? In deze uitdagende tijden ligt de focus in de meeste bedrijven op resultaten en de strategie hierheen is vaak net kostenbesparing. Waar mogelijk stelt men bepaalde investeringen uit. Zeker veiligheidsgerelateerde plannen zakken op de prioriteitenlijst en soms blijven ze zelfs gewoon liggen.

Wat als we je nu vertelden dat investeren in veiligheid geen geld kost, maar dat het zelfs geld oplevert… 

Gepubliceerd op 04-03-2021

Een goed veiligheidsbeleid levert geld op – 4 argumenten waarmee je de directie overtuigt

Ben jij als logistiek manager of intern preventieadviseur betrokken in de strategische beslissingen van het bedrijf? Sta je midden in het spanningsveld tussen targets halen in de productie en de zorg voor je medewerkers?
Je geeft voortdurend feedback en spoort het personeel aan onveilig gedrag aan te passen. Je zag al te vaak dat het kantje-boordje was en vooral dat het nog veel beter zou kunnen. Je levert dagelijks inspanningen om het werk op een veilige manier gedaan te krijgen, maar krijgt het niet echt van de grond.
Herken je je hierin? Dan is dit is er eentje om bij te houden… 

Gepubliceerd op 22-02-2021

Wie is Winand?

Het vroeg een beetje overredingskracht. Iemand die van nature een teamspeler is en niet graag over zichzelf praat zover krijgen dat hij toch zijn verhaal vertelt. Een verhaal over passie en visie.


Gepubliceerd op 15-02-2021

8 tips voor het opstellen van een sterk evacuatieplan

In onze vorige blog las je al over doeltreffende interne noodcommunicatie. Als het ooit tot een noodsituatie komt, maken een waterdichte voorbereiding en goed geïnformeerde medewerkers het verschil.
Je wil hier werk van maken.
Maar hoe pak je dat het best aan? Een evacuatieplan is immers niet enkel het uittekenen van de vluchtwegen.
Het lijst ook op hoe de communicatie verloopt, hoe de huldiensten opgevangen worden en wie de leiding neemt bij een ernstige onverwachte gebeurtenis. Waar moet je allemaal aan denken? 
Deze tips helpen je op weg bij het opstellen van een gedegen ontruimingsplan.

Gepubliceerd op 07-02-2021

Hoe efficiënt is jouw interne noodcommunicatie?

In alle bedrijven en waar wij over de vloer komen is men overtuigd van het belang van een sterke interne (nood)communicatie. Helaas liggen er tussen droom en daad vaak praktische bezwaren… Geen kwestie van slechte wil! Soms zijn er gewoon zo veel factoren waardoor het overzicht verloren gaat. Dat overzicht helpen terugvinden is dan weer onze taak. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Gepubliceerd op 25-01-2021

Dakbranden bij renovatiewerken: niet te vermijden?

De dakbrand die vandaag een week geleden bij Bozar in Brussel uitbrak, triggerde wellicht bij velen de herinnering aan die dakbrand van april 2019 die Parijs zo diep raakte. Gelukkig kon men in Brussel een ramp van deze omvang voorkomen, ook al is de impact voor het unieke Paleis voor Schone Kunsten niet te onderschatten. 

Gepubliceerd op 15-01-2021

Word jij onze nieuwe match?

Steeds meer mensen leren Seekurico kennen. Daarom wil Seekurico jou leren kennen!

Wanneer klikt het tussen ons? Wanneer we voelen dat jij klantvriendelijkheid ook bovenaan plaatst. Als flexibel zijn en toch punctueel voor jou ook vanzelfsprekend is. Wanneer je doorzicht hebt en kwaliteit levert. Als je houdt van open communicatie. Meertaligheid is een absolute plus.

Gepubliceerd op 07-01-2021

Werken met derden

Een preventieadviseur houdt zich lang niet alleen bezig met de veiligheid van de eigen werknemers in een bedrijf of instelling. Daarnaast houdt hij/zij ook met een soort helikopterblik in de gaten hoe veilig het is voor de talrijke bezoekers met uiteenlopende opdrachten. 

Vandaag focussen we op het werken met derden. 

Gepubliceerd op 14-12-2020

Van preventieadvizeur naar preventieadviseur

Deze pandemie en het vaak ontmoedigende jaar 2020 recupereren om onze job in een mooier licht te stellen, zou niet fraai zijn. Dat de hoogdringendheid aan extra ondersteuning en alomtegenwoordige gevoelens van onzekerheid ons de kans hebben gegeven een voelbaar belangrijke rol op te nemen, is anderzijds wel duidelijk.

Gepubliceerd op 08-10-2020

Vader en zoon zitten weer goed

Alles oké op het thuisfront hoor 😉 Het was letterlijk een kwestie van beter zitten deze week, toevallig of niet in de Maand van de Ergonomie.

Misschien heb je de afgelopen tijd ook het comfort op je thuiswerkplek aangepast omdat je nog er nog nooit eerder zo veel uren spendeerde. Simpele aanpassingen kunnen hinder of klachten wegnemen, maar preventie daarvan is natuurlijk de grote aanrader. Iets om door te geven ook aan de jongere generatie die er graag nog wat extra uren beeldscherm bijtelt.

Gepubliceerd op 24-09-2020

Sociale en culturele factoren in arbeidspreventie

Bij een evacuatie gedragen mensen zich niet als moleculen. De parameters die je kan invoeren in je simulatie, maken van de poppetjes op het scherm geen mensen. Mensen helpen elkaar, waardoor een evacuatie tot maar liefst 30% sneller kan lopen, maar panikeren soms ook met mogelijk desastreuze gevolgen. 

Gepubliceerd op 09-09-2020

De nooduitgang als ingang naar een veilig klimaat

Deze foto’s illustreren meer dan de toestand in bedrijf X, een bedrijf in uitbreiding. Ze vertellen een verhaal van ontwikkeling en prioriteiten in een bepaalde fase. Een bedrijf in opstart heeft te maken met kinderziektes.

Gepubliceerd op 25-08-2020

Papa (38) van twee sterft na arbeidsongeval

Krantenkoppen als deze trekken ieders aandacht, om uiteenlopende redenen.

Het menselijke leed raakt ons meteen omdat het niet te overzien is en vooral definitief. In de eerste plaats verandert het de levens van de nabestaanden van de arbeider op slag en voorgoed, maar ook zijn collega’s en het bedrijf zullen dit voor heel lange tijd met zich meedragen.

Gepubliceerd op 31-01-2020

Seekurico in Bilbao

129 pages it would turn out to be. The final report of the investigation into a double fatal workplace accident.

Setting off on a Monday morning with limited information to become part of an international team. The aim: to find out what led to the tragic deaths of two workers in Bilbao in the job they had been doing for 15 and almost 30 years respectively.

Gepubliceerd op 08-07-2019

Hoe Toneelhuis een doeltreffende evacuatieoefening opzette in samenwerking met Seekurico

 Evacuatieoefeningen zijn veel meer dan verplichte kost wanneer ze efficiënt en doelgericht opgezet zijn. Zelfs in een organisatie met een kundige interne preventieadviseur blijkt dat de ondersteuning door een externe adviseur niet alleen de voorbereiding stroomlijnt, maar ook de uitvoering optimaliseert en bovenal leidt tot een werkbaar document met concrete en haalbare verbetervoorstellen voor alle betrokkenen.

Gepubliceerd op 17-05-2019

Om even bij stil te staan dit weekend... wist je dat...

De tijd om te ontsnappen bij een huisbrand in 60 jaar gedaald is van 30 naar 3 minuten? Zonder rookmelder wordt je ontsnappingstijd met de helft verminderd en resten je slechts 90 seconden om te ontsnappen...

De kans om te ontsnappen is met 90% gedaald! 

Gepubliceerd op 10-05-2019

Preventietool speciaal voor KMO en kleine bedrijven met minder dan 20 werknemers

De wet van 4 augustus 1996 over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk is weinig bekend en wordt weinig toegepast in kleine structuren (KMO’s, …) met minder dan 20 werknemers, waar elk ondernemingshoofd dienst doet als preventieadviseur voor zijn personeel.

Gepubliceerd op 12-03-2019

Proud!Fier!Fiera!Stolz!

Met gepaste trots mogen we bekend maken dat Winand Van Lil,

zaakvoerder van BVBA Seekurico, met glans in het examen tot

'Certified ISO31000 Risk Management Professional'

is geslaagd!


Gepubliceerd op 05-03-2019

New opportunities

On my way to new opportunities!

Gepubliceerd op 02-03-2019

Opvallend veel internationaal bezoek

De laatste tijd krijgt de Seekurico BVBA-website opvallend veel bezoek uit de Verenigde Staten... Zou Mr. Trump op zoek zijn naar een Risk-manager? Of is het daar al te laat voor en zoekt hij een goeie Crisis-manager?

Gepubliceerd op 21-01-2019

Arbeidsinspectie maakt campagnes 2019 bekend, Seekurico helpt bij voorbereiding en opvolging.

(Bron:Prebes)

Zoals elk jaar organiseert de arbeidsinspectie enkele themacampagnes.


Gepubliceerd op 21-12-2018

Naar een samenhangend structureel preventiebeleid op maat van OPEK-Leuven

Op uitnodiging van Infracult mocht ik gisteren samen met Johan Penson de eindpresentatie geven van onze onderzoeksresultaten naar een samenhangend structureel preventiebeleid op maat van de uitdagende culturele site 'OPEK' in Leuven. 

Gepubliceerd op 11-12-2018

Het is altijd fijn

Het is altijd fijn te zien dat je website ook internationale interesse genereert. 

Gepubliceerd op 06-12-2018

Soms is gezond verstand alles wat je nodig hebt...

Gepubliceerd op 11-10-2018

Een tevreden man

Het is altijd een fijn gevoel wanneer én Milieuinspectie én de afdeling Chemische Risico's van Toezicht Welzijn op het werk (Seveso-inspectie) na een uitgebreid inspectiebezoek bij je klant 'aangenaam verrast' en lovend zijn over je werk en de inzet waarmee je je klant ondersteunt.

Gepubliceerd op 16-08-2018

Seekurico, brede ondersteuning door vakspecialisten

Seekurico verzond vandaag de finale versie van een arbeidsongevallenanalyse-rapport uit Bilbao voor een Ierse multinational en startte een nieuw traject Welzijn en Preventie op op de OPEK-site in Leuven, na vorige week een eerste rapport te hebben afgeleverd bij een Halens geitenkaasproducent.

Gepubliceerd op 15-06-2018

OiRA Podiumkunsten beschikbaar in het Nederlands!

FOD Werkgelegenheid en sector Podiumkunsten slaan handen in elkaar en ontwikkelen gratis risicoanalyse-tool!

Gepubliceerd op 26-02-2018

Een stap vooruit om de werkdruk van preventieadviseurs te verlichten

In het kader van de administratieve vereenvoudiging en het afschaffen van bepaalde notificaties aan de Algemene Directie Toezicht welzijn op het werk, schaft het KB van 7 februari 2018 4 meldingsplichten af. 

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!