Info & Tips
Terug naar overzicht

Seekurico in Bilbao

129 bladzijden.

129 bladzijden werden het. Het eindrapport van het onderzoek in een dubbel dodelijk arbeidsongeval. Op een maandagochtend vertrekken met weinig gegevens om deel uit te maken van een internationaal team. Doel: uitzoeken wat ertoe leidde dat twee arbeiders in Bilbao op tragische wijze hun leven lieten in de job die ze respectievelijk 15 en bijna 30 jaar uitvoerden.

Het bewustzijn van je drive, het achterhalen van hoe dit kon gebeuren om herhaling van dit soort dramatische en fatale ongevallen te voorkomen, zet je brein meteen op scherp.

Een eerste schets maken van de omstandigheden met de informatie die met mondjesmaat binnenkomt, overleggen met de andere teamleden, … om de gezamenlijke strategie te bepalen voor wat er op de site moet gebeuren, herinnert je eraan waarom je van veiligheid en preventie je job wou maken en hoe onschatbaar belangrijk dit is.

Tijdens het eerste overleg die avond duiken nog meer vragen op die allemaal een helder antwoord verdienen en de vastberadenheid om die te vinden bindt de teamleden. Je probeert je ook mentaal voor te bereiden om wat je daags nadien on site gaat aantreffen: de verslagenheid onder de werknemers daar en de aanblik van de onheilsplek die onaangeroerd bleef.

En dan sta je daar. Je spreekt Engels met het team en bent blij dat je ook genoeg Spaans verstaat om uit de eerste hand mee te krijgen wat zich daar afspeelde. Je slaat alles op en stilaan valt de chronologie van de feiten op zijn plaats. Daarna komen de beelden die je eigenlijk niet wil zien, maar je analyseert met nog steeds dat ene doel: kunnen we ervoor zorgen dat deze situatie zich nooit meer opnieuw voordoet?

Iedereen is onder de indruk. Ook jij.

Op woensdag ben je weer thuis aan het werk: je maakt schetsen, verwoordt welke protocollen er gevoerd werden, lijst alle handelingen op, de relevante en de schijnbaar onbelangrijke en noteert wat er desondanks gebeurde, maar bovenal ben je bezig dit te vertalen naar de toekomst en naar mensen. Wat is nodig en tegelijk haalbaar aan voorzorgsmaatregelen, want geen enkele richtlijn is zinvol als het niet volledig uitgevoerd kan worden zonder de werking op de vloer te belemmeren.

Je stuurt het rapport door en krijgt de feedback dat je precies hebt gevat wat ook de anderen zagen. Je bent tevreden over je bijdrage maar vooral gemotiveerd om door jouw observaties van menselijk handelen, locatie en materieel en de doorgedreven analyse daarvan te zorgen dat mensen in alle soorten bedrijven na hun taak weer veilig thuis kunnen komen.

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!

  Bezig met verzenden...